Březen 2013

Tučňáci

7. března 2013 v 15:14 | jojo



Tučňáci


Popis
Jsou to středně velcí až velcí nelétaví ptáci dobře přizpůsobení lovu ve vodě. Nejmenší druh, tučňák nejmenší dorůstá 40 cm a hmotnosti 1,5-2 kg, na druhé straně tučňák císařský může být až 115 cm vysoký při hmotnosti až 46 kg. Některé fosilní druhy byly ještě výrazně větší.
Tučňák Humboldtův (Spheniscus humboldti)

Ježek

7. března 2013 v 15:00 | jojo
Ježek je české rodové označení pro několik rodů hmyzožravých savců z podčeledi ježkové . Ježci patří mezi ohrožené druhy zvěře. Ježci se vyskytují po celé Evropě, v Africe i Asii. Rody:

Panda velká

7. března 2013 v 14:53 | jojo
Panda velká ( "kočičí-stopa černá-a-bílá", ) je savec nyní řazený do čeledimedvědovití, který pochází z centrální Číny. Panda velká žije v hornatých oblastech, jako Sečuán a Tibet. Od druhé poloviny 20. století se panda stala národním symbolem Číny a je zobrazována na čínských zlatých mincích.
Čínský název je složenina "medvěd-kočka". Západní ekvivalent panda pochází od její vzdálené příbuzné pandy červené, jde o francouzskou adaptaci nepálského slova "požírač bambusu". Dokud nebyla známa tato příbuznost (panda červená byla objevena v roce 1901), byla panda velká známá jako medvěd černobílý. Díky nejasné taxonomii získala v jednotlivých jazycích řadu ekvivalentních vědeckých pojmenování, v latině například Ailuropus melanoleucus, v češtině ještě panda černobílá a medvěd bambusový.


Mýval severní

7. března 2013 v 14:47 | jojo
Mýval severní (Procyon lotor), lidově také medvídek mýval, je středně velký savec obývající původně Severní Ameriku. Člověkem byl však zavlečen i do jiných částí světa, například do Evropy, Japonska nebo na Kavkaz. Jeho přirozeným biotopem jsou listnaté a smíšené lesy, ale díky jeho přizpůsobivosti dnes zcela běžně obývá i města, kde je často považován za vážného škůdce. Mýval často vyhledává skrýše v podobě nory nebo v zastavěné oblasti komíny. Obzvlášť v komíně se stává problémovým domácím mazlíčkem, kde si dělá pelech a utváří si velice rozmanitý příbytek.Usmívající se

Soubor:Procyon lotor (Common raccoon).jpg